Kontynuujemy naszą podróż w stronę Erfoud, zatrzymując się w Macro Fossiles Kasbah. Jest to sklep i wielki warsztat, gdzie można zobaczyć i zakupić skamieniałości wydobyte z kamienia. Przewodnik Moha oprowadza nas po zakładzie, pokazując piękne minerały, trylobity dewońskie oraz proces ich wydobycia, wycinania z kamienia i polerowania.
Trylobity dewońskie to grupa wymarłych, paleozoicznych bezkręgowców należących do stawonogów, które żyły w morzach i oceanach. Ich grzbiety były pokryte kalcytowym pancerzem, chroniącym je przed drapieżnikami. Około 400 milionów lat temu w miejscu pustyni znajdowało się morze z rafami koralowymi, zamieszkałe przez przodków dzisiejszych kałamarnic. Trylobity zrzucały swoje pancerze kilka razy w ciągu życia, co tłumaczy liczne skamieniałości.
W sklepie można znaleźć nie tylko skamieniałości, ale także minerały, talerze, mydelniczki, miseczki, rzeźbione figurki, dekoracyjne artykuły i piękną biżuterię. Berberzy handlujący skamieniałościami podążają za turystami na rowerach, próbując sprzedać swoje towary.