Geoblog.pl    megizak    Podróże    Gruzja - Eskapada na dwóch i czterech kółkach oraz podejście pod Kazbek    Poranek pod najwyższym szczytem Gruzji
2014
sie

Poranek pod najwyższym szczytem Gruzji

Gruzja
Gruzja, Chazhashi

Pobudkę tym razem robą nam krowy, a zimno nie pozwala mi spać dobrze. Mój śpiwór okazuje się niewystarczający przy tak niskiej temperaturze, ale Marek ma lepszy, więc może go wymienię na kolejną noc.

Wychodzę z namiotu i widok, jaki mi się ukazuje, zapiera dech w piersiach. Góry otoczone piękną białą szatą, bezchmurne niebo - prawdziwe cudowne porankowe doznanie. Okrzyk zachwytu wydobywa się z moich ust, a Marek także wychyla głowę z namiotu.

Naszym oczom ukazuje się najwyższy szczyt Gruzji i trzeci co do wysokości w Kaukazie - Szchara, sięgający 5193 m n.p.m. Jego zachodni wierzchołek ma wysokość 5068 m n.p.m.

Reszta ekipy stopniowo wychodzi ze swoich namiotów, organizujemy szybkie śniadanie, planujemy trasę, pakujemy się i wyruszamy w dalszą drogę. Trudno jest nam opuścić takie magiczne miejsce - może warto by zostać tutaj choć jeden dzień i podejść pod lodowiec?

Śniadanie w takim otoczeniu smakuje wyśmienicie.

Trasa z Ushguli w stronę Szchary prowadzi przez trawiastą dolinę. Mimo obfitości wody, która wypływa z lodowców wyżej, musimy gotować ją przed spożyciem z powodu obecności zwierząt hodowlanych na łąkach. Chłopacy ponownie próbują dotrzeć pod lodowiec, ale tym razem znowu bezskutecznie. Motory utykają w błocie, a na drodze są rozciągnięte rury. Szybko wracają i dołączają do nas przy sklepie. Czekamy jeszcze na Bognę i Bogumiła, którzy rozmawiają z miejscowym malarzem. Następnie kierujemy się na przełęcz Zazar (2623 m n.p.m.) w stronę Koruldashi i Tsany.

zwiedziła 10.5% świata (21 państw)
Zasoby: 239 wpisów239 129 komentarzy129 3900 zdjęć3900 7 plików multimedialnych7